• Copyleft als je mag delen hoef je niet te stelen

  omslag Durftevragen boek

  Als je wilt delen, moet dat natuurlijk wel mogen. Een mooi voorbeeld van hoe lastig het bijvoorbeeld is om ideeen te delen, is het copyright wat je in veel boeken aantreft. Vaak betekenen die dat je met al het moois dat je hebt geleerd eigenlijk weinig tot niks mag. Laat staan het aan anderen vertellen. Da’s natuurlijk zonde.

  In het durftvragenboek dat Nils en Fanny samen schreven, hebben ze daar een oplossing voor gevonden.
  Exact het tegenovergestelde van copyright is natuurlijk copyleft. Als je het boek koopt of gratis download, zie je op een van de eerste pagina’s staan hoe zij copyleft invullen.
  Hoe mooi zou het zijn als alle mooie ideeen makkelijker gedeeld konden worden en daardoor ook eerder gerealiseerd.
  Het mag duidelijk zijn dat je dus ook de copyleft tekst vrij mag gebruiken.
  hier staat ie:

   

  Copyleft
  Durftevragen ontleent zijn kracht aan de kunst van het delen. Hoe zichtbaarder je bent en hoe meer je weggeeft, hoe makkelijker het voor mensen wordt om jouw ideeën te verspreiden en hoe uitnodigender je voor hen bent om geholpen te wor- den. Het is de nadrukkelijke droom van durftevragen om over de hele wereld be- kend te worden, en uiteindelijk overbodig te worden. Alles uit dit boek mag je daarom kopiëren, uitscheuren, filmen, fotograferen, naspelen in films of toneel- stukken, uitbeitelen in rotsen. Het maakt ons niet zo veel uit, we willen graag dat dit gedachtengoed zo veel mogelijk mensen bereikt. We vinden het wel tof wanneer je ons als bron noemt. Alvast bedankt voor het helpen verspreiden van onze ideeën, verhalen en ervaringen.